Concurs de grafica la Peniel 2012 sau Ce este plagiatul grafic ?

Posted: Aprilie 28, 2012 in Fără categorie

Mi-a placut intodeauna la conferintele Peniel, echilibrul. Ii port un mare respect lui Lucian Oniga pentru perseverenta pe termen lung si multele evenimente marca Peniel in spatial evanghelic roman.
De aceea ma tin la current cu ce face Peniel. Tocmai de aceea atunci cand au intarziat sa apara cu o grafica pentru conferinta de anul acesta, am stat geana sa vad ce se intampla. Gasesc laudabila ideea lor de a lansa un concurs pentru grafica evenimentului de la Sibiu. Astfel oricine se poate incumeta sa creeze un afis, cu text, instructiuni date si sa fie postat pe facebook, iar in functie de voturi / like-uri, aceasta sa fie declarat castigator. Recompensa nu este uriasa, dar recunoasterea publica este.
De aceea cred ca multi au raspuns pozitiv provocarii celor de la Peniel si au trimis afise spre votare. Nu o sa comentez afisele, am facut-o pe facebook deja, dupa umila mea opinie.
Vreau doar sa imi pun pe hartie gandurile cu privire la un afis, care a creat putin controversa pe facebook. Eu mi-am posat opinia fata de acest afis, ca fiind nu in ton cu ce reprezinta Peniel-ul. Afisul cu pricina, contemporan ca si grafica, bine realizat, este nepotrivit pentru un eveniment marca Peniel. Asa am considerat eu. Binenteles ca au venit replici, pe care ca un bun democrat, le respect. Toti avem dreptul la o opinie.
Dar ce m-a frapat mai tarziu, a fost faptul ca afisul cu pricina, este de fapt o modificare doar de text dintr-un template PSD oferit gratuit de un site cu resurse media. Doar o modificare de text. Wow… Adica realizatorul nici macar nu a avut prestanta sa schimbe macar culoarea, fontul etc. A folosit aceeias imagine / culori / font. Cam jenant zic eu. Pana aici toate bune si frumoase! Dar se prea pare ca autorul afisului ( irelevant numele lui ) este student la Media CBEE, Oradea. Si pana aici toate bune si frumoase iarasi ( adica poate e un student slab, care nu stie sa creeze, sau e la inceput de experienta) Dar un comentariu postat de pe contul de facebook al Colegiului Biblic Est European, Oradea m-a frapat de-a dreptul. Aceasta sustine ca afisul in fond nu este plagiere grafica ( conform DEX plagiere = Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală) , mai mult, precizeaza ca daca afisul este controversat este, citez, ‘ luat in seama’! Cat de ironic poate sa fie aceasta pozitie oficiala din partea unei institutii de invatamant de jurnalism ? De unde aceasta cancan-izare a mediei crestine ? De cand daca esti controversat esti popular ? Cum o institutie a carei valoare de baza, integritatea, conform site oficial, sa fie asa de putin respectata ? Spun asta pentru ca pozitia oficiala a celor de la CBEE este cea postata pe facebook.

Si acum intrebarea este simpla: este copierea unui afis, folosirea unui template fara a se preciza asta, lasand sa se inteleaga ca afisul este opera proprie, este plagiat grafic ? Este corect din punct de vedere etic, ca o institutie de invatamant crestina sa sustina o astfel de tentativa media ?

Sunt curios…

Sau poate tipu cu afisu plagiat, e si admin pe facebook-ul colegiului si a folosit numele colegiului sa isi apere afisul ! Si asta e la fel de grav.

Am cerut celor de la Peniel pe facebook, sa descalifice afisul cu pricina. Nu au raspuns pozitiv.


O seara buna!

Anunțuri
Comentarii
 1. […] 41. Video: Evanghelizare Biserica Penticostală Nr. 4 – Gabi Zagrean (dejulevanghelic) 70. Concurs de grafica la Peniel 2012 sau Ce este plagiatul grafic ? (happyfl2000) 80. Marinel Ceuta și siluirea memoriei (rascumparareamemoriei) 83. Victoria si […]

 2. strongindependentwoman spune:

  Legea spune: Orice sursa „free” de template-uri – fie pentru afise, site-uri, etc. – prevede foarte clar conditiile in care produsul respectiv poate fi folosit: daca poate fi alterat in vreun fel sau daca poate participa la vreun concurs. Daca nu este mentionat nimic, conform legii dreptului de autor, nu poate fi insusit ca fiind un produs personal, si nu poate participa la concursuri (Legea nr.8/1996 completata de Legea 285/2004 privind dreptul de autor si drepturile conexe).

  Etica unei profesii liberale, precum aceea de artist/grafician/arhitect (breasla in care ma integrez) spune: ca arhitect si grafician mi se pare injositor pentru mine sa trimit la un concurs un produs copiat, chiar si dintr-o sursa free care nu interzice acest lucru. De ce? Pentru ca daca fac acest lucru recunosc faptul ca nu sunt capabil de mai mult. Mai mult, atat Uniunea Artistilor Plastici cat si Ordinul Arhitectilor au un cod deontologic explicit care este impotriva prezentarii acestui gen de materiale in concursuri.

  Cat despre raspunsul celor de la CBEE, nu este corect din punct de vedere politic si nu este documentat si calibrat cu respectivele coduri deontologice mentionate mai sus. Afirmatii de genul „Vă încurajăm să scrieți corect gramatical, fără greșeli de typing și să fiți mai bine informat. Nu dă bine să te iei de alții, iar mustrarea ta să fie plină de greșeli.” sau „Sper că veți împărtăși cu noi câteva din creațiile dumneavoastră pentru a fi sursă de inspirație sau model.” au caraceter pur personal si poarta o incarcatura de emotii, fapt care impiedica obiectivitatea. Nu discut validitatea afirmatiilor lor, ci de caracterul corpului unui text de coumunicare-raspuns care poarta girul unei institutii. Total neprofesional. Mai mult, un asemenea raspuns venind din partea unei institutii crestine este o greseala augmentata de faptul ca este un raspuns public.

 3. strongindependentwoman spune:

  P.S. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca postarea anterioara raspunsului „obraznic” al celor de la CBEE, este acesta http://mediacbee.ro/doamne-iarta-ne-ca-ne-dam-mari/ , care accentueaza comicul de situatie: adica o piesa din care facem bani, nu avem voie sa o copiem; un template din care ne facem un nume, avem voie sa il folosim la concurs. Piata muzicala nu e tot un concurs? Faima pe nedrept nu e tot o recunoastere (altfel decat baneasca) pe nedrept?
  De fapt, despre ce discutam aici? : ))))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s